wécésfüzet

fejtörő

Van egy tökéletesen kör alakú tó. Épp a tó közepén pancsolsz, amikor megjelenik a parton egy kannibál. Ha a kannibál elkap, megesz. A vízben sokáig kibírod, de nem addig, amíg a kannibál a parton. Szerencsére a kannibál nem tud úszni, viszont a szárazföldön ugyanolyan gyorsan fut, mint te. A kannibál négyszer gyorsabb a szárazföldön, mint te a vízben.

Hogyan tudsz elmenekülni a kannibál elől?

...

Sajnos ez a feladvány kifogott rajtatok. Túl sokat kellett volna agyalni, mi? :D 

Megoldás:

Legyen R sugarú a tő. Elkezdesz csigavonalban úszni addig, míg az R/4 sugarú kört el nem éred. Ezen belül gyorsabb vagy a kannibál kerületi sebességében, mert pont R/4 sugarú körben lesz négyszer akkora a part kerülete. Így el tudod érni, hogy a kannibál pont a legmesszebb legyen, amikor eléred az R/4 kört. Ekkor elindulsz a legközelebbi part irányába (ez 3/4 R ). A kannibálnak lesz R x TT félkörnyi útja. Ezek aránya: TT / (3/4) = 4,18. Tehát több, mint négyszer akkora utat kell megtennie, mint neked, így kiérsz, mielőtt odaér!

TI ERRE NEM JÖTTETEK RÁÁ???? :D :D :D

 

 

kriszpi 2 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://wecesfuzet.blog.hu/api/trackback/id/tr841287817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schwarz:) 2009.08.05. 09:58:21

Lebuksz a víz alá és úgy úszol a partra és akkor nem látja a kannibál hogy merre úszol:P

kriszpi 2009.08.05. 10:57:53

nemmmmjó! :D
ennél kicsit matekosabb a megoldás :P
süti beállítások módosítása