wécésfüzet

2010-re 7 milliárd ember lesz a bolygón

A múlt hét végefelé jelent meg az Egyesült Államokban működő Népességnyilvántartó és Tájékoztató Iroda (PRB) 2009-es jelentése, amely ugyan nem hivatalos információnak minősül (tehát nem ENSZ adatok), de nemzetközileg mégis az egyik elismert ilyen jellegű jelentés. A gyűjtés a jelenlegi, biztosnak mondható statisztikai adatokból, valamint a jövőre vonatkozó becslésekből áll, több különböző szempont szerint lebontva. Előzetesen szerintem nem árulok el azzal sokat, hogy Afrika (Ázsiával karöltve) messze a legnagyobb növekedést produkálta-produkálja, és ennek tetejében egyre fiatalabb lesz az afrikai népesség, míg a "fejlett" kontinenseken öregedés tapasztalható.

Általánosságban elmondható, hogy a világ népessége egyre jobban közelíti a 7 milliárd főt, 2010 vége felé lehet meg a döbbenetes szám, alig 12 évvel a hatodik milliárd elérése után. Sok országban ugyan csökkenni látszik a terményekségi ráta, de főleg Afrikában és Ázsiában továbbra is döbbenetes a növekedés, bár a jelentés átlagosan 2 gyermek / nő aránnyal számolt a becslés során. Ennél pedig Afrikában tudunk sokkal nagyobbat kapásból, Nigerben egy nő átlagosan több mint 7 gyermeket (!!) szül élete során. A világon élő közel másfél milliárd fiatal (25 év alattiak) 80-85%-a Ázsiában és Afrikában él, és ha ehhez hozzávesszük, hogy ők már most is rendkívül mobilak (faluból városba, hazájukból egy fejlettebb országba vándorolnak), akkor látható, hogy hamarosan súlyos társadalmi és szociális problémákkal kell szembenéznie a világnak.

Oktatást, egészségügyi ellátást, munkát, lehetőségeket kereső fiatalok sokasága áraszt el sok, gazdagnak gondolt országot, amely az ott élők számára rendkívül nehéz helyzetet is kialakíthat. Döbbenetes tények vannak a jelentésben, ott van például a tény, hogy a ma valamivel több mint 1 millárd fő lakosú Afrika népessége éves szinten 25-30 millió emberrel nő, így 2050-re akár a 2 milliárdot is elérheti, ha a jelenlegi ütemet vesszük alapul és nem számolunk valami tragikus fordulattal. A jelentés rámutat arra is, hogy a világ akosságának közel fele kevesebb mint 500 forintból kénytelen megélni egy nap, és hogy Afrikában messze a legelterjedtebb az AIDS, és a terjedés csak erősödni fog a következő években.

Jelenleg a legnépesebb 10 ország listáján egyetlen afrikai található, Nigéria, a maga 153 millió lakosával, 2050-re már viszont kettő állam lesz benne az első tízesben, az akkora nagyjából 285 millió lakosú Nigéria mellett a Kongói Demokratikus Köztársaság is felzárkózik az akkora már közel 200 milliós lélekszámával (és sokan fognak toporogni a lista első harmadában). Nem Afrikához kapcsolódó érdekesség, hogy 2050-re a jelentés szerint India messze le fogja hagyni Kínát a népesség vonatkozásában, közel 400 millióval többen élnek majd ott, mint a jelenlegi éllovasnál. Hihetetlen adatok is vannak ebben a jelentésben (tényleg érdemes átböngészni), eszerint 2009-ben percenként 237 ember született az ún. fejlődő és elmaradott országokban, míg a fejlett térségekben ez a szám mindössze 27. A különbség még így is durva, de ha ehhez hozzávesszük, hogy a percenkénti halálok számát tekintve a 237-hez "csak" 83 haláleset tartozik, míg a 27-hez 23, nos, akkor már érezhetjük milyen hátrányban is vannak a fejlett országok, amelyeknek az egyetlen fegyvere már nyilvánvaló, csakis a bevándorlás valamilyen fokú integrálása lehet a segítség.

Kvazimir szólj hozzá
Címkék: írás andris

A bejegyzés trackback címe:

https://wecesfuzet.blog.hu/api/trackback/id/tr741325890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása