wécésfüzet

Corpus Human Body Museum

A hollandiai Oegstgeest városának határában, az autópálya mellett, egy hatalmas, félig üvegkalickába zárt, komor kőember ücsörög. Az objektum nem más, mint az emberi test anatómiáját sajátos módon bemutató Corpus múzeum és élménypark, mely 2008. március óta látogatható.

Az épület belső terei élethűen modellezik az emberi test belsejét. A látogatók az alak lábfején lévő seben keresztül juthatnak be. Miközben egy mozgólépcsőn elindulnak felfelé, láthatnak egy ismertetőt arról, hogy mi történik akkor, ha egy szálka átszúrja a bőrt. Feljebb jutva beülhetnek például az Uterus moziba, ahol megtekinthetnek egy filmet a spermiumok versenyfutásáról a méhbe, majd bemutatják a magzat fejlődését is. Az előadás végeztével a teljes termet hidraulikus szivattyúkkal emelik feljebb, hogy ott a gyomorral, a belekkel, az emésztés folyamataival ismerkedhessenek a vendégek.

Még feljebb haladva aztán jön  a szív, a tüdő, a gége, a száj, az orr, a szem és a fül, majd a legfelső emelet, az agy.  Útközben a gyerekek különféle játékokat is kipróbálhatnak, például egy szimulátor segíségével gyilkolászhatnak baktériumokat. Eközben a felnőttek megmérethetik a vérnyomásukat, a pulzusukat és a testtömegindexüket.

A projekt ötletgazdája egy Henri Remmers nevű üzletember, aki 31 millió dollárt fektetett a megvalósításba és elnyerte a Holland Egészségügyi Minisztérium támogatását is. Remmers a sajtónak úgy nyilatkozott, reméli, hogy az emberek ebben az egyedülálló múzeumban megismerik annyira a testüket, hogy azután jobban tisztelik majd.

 

kriszpi szólj hozzá
Címkék: kép krisz írás

A bejegyzés trackback címe:

https://wecesfuzet.blog.hu/api/trackback/id/tr951348751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása