wécésfüzet

Retroid Interjú

Breakbeat Massive Április 15-i vendége szinte havonta dobálja az új megjelenéses zenéit a hírlevelekben.Többet játszik Ausztriában, mint itthon, és nagy örömömre szolgál, hogy a Kuplungban tartandó Spring Break Fest keretein belül a BM.est vendégeként lép fel társával Mongewz-el a Spasmodic formációban. Mostani riport alanyunk: RETROID.

-Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével? Milyen előadók voltak kezdetben hatással rád?
-Mindíg is érdekelt a zene, szinte minden stílusban találok valami olyat ami megfog. Komolyabban az elektronikus zenével 12-13 éves koromba kezdtem el foglalkozni. Akkoriban jutottam hozzá az első pc-mhez és olyan programokhoz, amelyekkel lehetőség volt zenét írni. Eleinte csak kisérletezgettem atmoszférikus / ambient zenékkel, majd egyre több zenei stílust és előadót (Prodigy, Westbam, Anthony Rother, The Crystal Method) ismertem meg akik nagy hatással voltak rám. Így kerültem közel a tört ütemekhez. Hybrid Morning Sci-fi albuma szeretette meg velem igazán a progressive breaket, ami mai napig az egyik meghatározó zenei stílusom.

-Hogyan írnád körül, amit játszol?
-Nem szeretek egy dolognál leragadni de a dallamos, energikus breakek állnak a legközelebb hozzám, így legtöbbször ezeket hallani a mixeimben. Mivel több rádióműsornak is házigazdája vagyok, ahol más stílusok is helyet kapnak mint például a progressive house, dallamos techno, electronica amiket szintén kedvelek, így ezeket is szívesen játszom.

-Milyen zenéket hallgatsz otthon?
-Otthon is sokféle zenét hallgatok a downtempotól kezdve a glitch-ig de elég ritkán jut rá idő, mivel többnyire valami saját zenén dolgozok.

-Kedvenc DJ/előadó/kiadó?
-Abszolút kedvenc előadók most nálam Eshericks, Karton, Beta. Minden amihez eddig nyúltak szinte hibátlan és bármikor lejátszanám bármelyik zenéjüket. Sok kiadó van akitől promót kapok és figyelemmel kisérem a kiadványaikat de kedvenc nincs igazán.

-Kedvenc lemezbolt/ és klub?
-Többnyire Beatporton szoktam zenéket vásárolni mivel CD-ről vagy laptopról játszom. Talán az A38 ami legjobban bejön Budapesten.

-Honnan a Retroid név?
-Ennek különösebb története nincs. Szerettem volna egy olyan nevet, ami könnyen megjegyezhető és egyedi.

-Min játszol.Final Scratch,VINYL,cd stb? ..és miért?
-Elsősorban producernek tartom magam de VINYL-en kezdtem el a dj-zést. Már jópár éve CD-ről vagy laptopról játszom mivel ezek a legpraktikusabbak számomra és a legtöbb zene nem jelenik meg bakeliten.

-Mióta Készítesz saját zenét? és Kivel, mi a formációtok neve?
-1998 óta írok saját zenéket és azóta már elég sok megjelenésem volt az évek során, különböző kiadóknál. Többnyire egyedül írom a zenéket de volt szerencsém jó pár producerrel együtt dolgozni, köztük Mongewz-al akivel közös formációt alapítottunk 2007-ben Spasmodic néven.

-Első számod/számotok az elkészüléstől a megjelenésig mennyi idő telt el?
-Az én első original zeném 2004-ben készült el, amit Bill Hammel kiadója a Sunkissed szerződött le bakelitre és körülbelül 2 évet vártam mire megjelent (egy másik kiadónál). 2008-ban készült el az első Spasmodic-os zene és kb 3 hónap alatt meg is jelent.

-Milyen stílusú zenéket készítetek?
-Kedveljük az electro, break stílusokat és minden ami kicsit betegebb zene. A Spadmodic keretin belül próbálunk bulizósabb, energikusabb zenéket készíteni.

-Aktuális megjelenések?
-Mongewz-al a legfrissebb közös megjelnés a D.P.S. ami az egyik saját labelelemnél az Ego Shot Recordings-nál jelent meg. Ami pedig a saját megjelenést illeti most jött ki a Supernatural című acidos, psy-nuskool zeném egy ütős Karton remixel a Sound Of Habib-nál.

-Mi a véleményed az általad képviselt irányzat jövőjéről Budapesten ill. világszerte?
-Azt olvastam és részben egyetértek vele, hogy a breakbeat még mindig nem egy kiforrott műfaj, még mindig fejlődik. Lehet ennek tudható be az is, hogy kevés breakbeat buli van világszerte, beleértve Magyarországot is. Én azt vettem észre ha break-ről van szó, hogy van pár ismertebb, nagyobb név akiket sorozatban hívnak visza de nem igazán látni túl nagy változatosságot fellépők terén. Szerencsére időnként akad pár kivétel aki mer újjítani.

-Hol szeretsz játszani?
-Lényegében bárhol, ahol jó a hangulat és a hang rendszer. Játszottam már külföldön is és itthon is és mindenhol pozitív élmény volt.

-Legnagyobb vágyad bulid ahol szívesen játszanál? (akár kedvenc producereddel? )
-A Breakspollon szívesen játszanék a már fent említett Eshericks-el vagy Kartonnal és egyszer talán Hybriddel is.

-Milyen szettet hallhatunk tőletek a 04.15. Breakbeat Massiven?
-Electro és break zenékkel készülünk kb fele-fele arányban lesz tört és 4/4 is. Minden esetre gyertek minél többen és készüljetek fel mindenre mert masszív lesz.

forrás: antropos.hu

endreandras szólj hozzá
Címkék: endre

A bejegyzés trackback címe:

https://wecesfuzet.blog.hu/api/trackback/id/tr611904133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása