wécésfüzet

A Hutchinson-Gilford szindróma

Francia és amerikai kutatók felfedezték a korai öregedés, avagy Hutchinson-Gilford szindróma, progéria neveken ismert betegség kialakulásáért felelős gént. A kutatók azt remélik, hogy a szindróma genetikai hátterének felfedezésével felgyorsulhat a tesztek és terápiák kifejlesztése. A forradalmi eredményeket egy időben közlik a Science és Nature tudományos lapok.

A rendkívül ritka, négy-, más források szerint nyolcmillió szülésből egy gyermeket érintő szindróma egy sor elváltozást okoz a szervezetben, és áldozatai rendszerint még gyerekkorukban meghalnak. A betegséget néha már csecsemőkorban leleplezik az aggastyánra emlékeztető, egyre karakteresebbé váló arcvonások.

Felgyorsult öregedés. A progéria száz évvel ezelőtti felfedezése óta próbálták meghatározni a kutatók, hogy mi vezet a kialakulásához. Az új eredmények alapján az első kromoszóma LMNA génjében bekövetkező mutáció okozza a betegséget. Ez a gén felel a sejtstruktúrák kialakításában szerepet játszó Lamina A protein képzéséért.

A korai öregedés a kisfiúkat és kislányokat egyaránt érinti. A gyerekek a normálisnál 5-10-szer gyorsabban öregszenek. Hajuk megritkul, fogaik kihullanak, keringési betegségek lépnek fel. Az amerikai Humangenom intézet vizsgálatába 20 esetet vontak be.

Nem érik meg a tinédzserkort

"A kis páciensek, akik agyát a betegség nem károsítja, átlagosan 12 éves korukban, és legtöbbször szívinfarktusban halnak meg" - jelentette ki Nicolas Levy, a Marseille-i Inserm kutatóintézet munkatársa.

A progéria öröklődését a kutatók kizárják. A szindróma sokkal inkább spontán alakul ki a spermiumok és petesejtek képzésénél, jelentette ki Levy. A felelős gén megtalálása jelentős előrelépés, hangsúlyozta kutatótársa, az amerikai Francis Collins.

Ez az érintett családoknak nem csak új reményt ad a terápiára, de az öregedéskutatás is hasznát veheti.

Ez a cikk több részről is sántít. Egyrész Sípos Kata már megélte a 30 éves kort, másrész Levynek nem ez a neve!

Malp 7 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://wecesfuzet.blog.hu/api/trackback/id/tr11978420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schwarz:) 2010.05.07. 08:26:22

Szóval fény derült a titokra? Levy az a mókás kedvű Facebook betyár?

Schwarz:) 2010.05.08. 09:23:14

ez a kép amit bearakott a robi.. Facebookon jelölget be mindegyikünket, aszem neked is fent van Kriszti, de foggalmunk sincs hogy ki ez.. . 80-as születésű és ez a kép van fent róla..

Malp 2010.05.08. 11:22:14

Petike taps neked :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

kriszpi 2010.05.08. 13:02:21

@Schwarz:): azt én értem, de mi köze ennek a Levyhez???

Levy 2010.05.08. 22:46:40

én is elvesztettem a fonalat. Mi a f@sz ez a siposkata mizéria? Mi az hogy az én exem? Ezt hogy sikerült kimatekozni? any idea? :-S

Malp 2010.05.09. 01:29:16

Ő már most legenda
süti beállítások módosítása